Sałatka z alg sushi - pyszne danie

Jak zawsze po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach wraz z nastaniem Nowego Roku postanawiamy nieco odchudzić naszą dietę. Na blogu pojawi się w związku z tym kilka lżejszych przepisów, dziś właśnie mam dla Was jeden z nich. Sałatka z wakame i ogórkiem jest pyszna i zdrowa. Robi się ją bardzo szybko i może być osobnym daniem lub dodatkiem do lunchu czy obiadu w orientalnych klimatach.

Spis treści
  1. Glony wakame - co to jest?
  2. Sałatka z wakame i ogórkiem
  3. Jak podawać wakame

Glony wakame - co to jest?

Wakame to popularny i chętnie spożywany składnik kuchni azjatyckiej. Glony wakame to odmiana wodorostów należąca do grupy brunatnic. Rosną w wodzie na głębokości około 6 metrów. To cenne źródło wielu witamin (A, C, E, K) składników mineralnych (wapń, żelazo, jod, magnez, mangan i kwas foliowy).

Charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Są bardzo popularne w Japonii, a od niedawna pojawiają się także na naszych stołach. Wakame są małokaloryczne (45 kcal w 100 g), a także posiadają niska zawartość węglowodanów i tłuszczów, przez co są pomocne przy odchudzaniu. Istotną role odgrywa tu też fukoksantyna. To brązowy barwnik, który hamuje akumulację tłuszczów w komórkach i stymuluje ich utlenianie.

Wodorosty można kupić w formie suszonej lub w solance. Ta druga forma jest zdecydowanie wygodniejsza, ponieważ wystarczy tylko odcedzić płyn i glony są gotowe do jedzenia. Natomiast suszone wodorosty trzeba najpierw namoczyć w zimnej wodzie. Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie.

Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup.

Sałatka z wakame i ogórkiem

Składniki:

  • 1,5 szklanki glonów wakame z solanki
  • 1,5 łyżeczki prażonego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 zielony ogórek
  • 1 marchewka

Wykonanie:

Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Ogórek kroimy w paseczki, a marchewkę we wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. W szklance mieszamy wszystkie płynne składniki i cukier. Warzywa, glony i sezam wrzucamy do miski, dodajemy sos i wszystko dokładnie mieszamy.

Całość można podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez około 20 minut przed podaniem.

Jak podawać wakame

Wszelkie materiały (treści, teksty, opisy produktów, grafiki, ikony, bannery, układ elementów itp.) przedstawione w sklepach Sklep.naSushi.pl oraz Kimchi.pl w obrębie domen: www.sklep.nasushi.pl, www.nasushi.pl oraz www.kimchi.pl są objęte prawami autorskimi Sklep.naSushi.pl, Kimchi.pl lub ich dostawców treści i technologii.

Kopiowanie, przetwarzanie, przerabianie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.

Jeśli chcesz poznać inne artykuły podobne do Sałatka z alg sushi - pyszne danie, możesz odwiedzić kategorię %%kategoria%%.

Go up