Futomaki z paluszkiem krabowym - pyszna propozycja na sałatkę

Futomaki z paluszkiem krabowym to pyszna i prosta sałatka, która świetnie sprawdzi się na kolację, lunch do pracy, czy nawet na przyjęciu. Ta propozycja z surimi i ryżem jest nie tylko smaczna, ale także bardzo uniwersalna. W tym artykule podzielimy się przepisem na futomaki z paluszkiem krabowym oraz kilkoma poradami dotyczącymi przygotowania tej pysznej sałatki.

Spis treści
  1. Składniki:
  2. Przygotowanie:
  3. S:
    1. Czy paluszki surimi się gotuje?
    2. Jakie zioła mogę dodać do futomaki z paluszkiem krabowym?
    3. Czy mogę użyć innego rodzaju ryżu?
  4. Podsumowanie:

Składniki:

  • 1 torebka ryżu np. basmati - 100 g
  • opakowanie paluszków krabowych surimi - 250 g
  • puszka kukurydzy - 400 g
  • 3 średnie ogórki gruntowe - 200 g
  • pół małej cebuli czerwonej - 50 g
  • 2 łyżki dobrego majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu
  • zioła do wyboru: kolendra, natka pietruszki, koperek, szczypiorek

Przygotowanie:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz użyć ryżu basmati lub jaśminowego. Po ugotowaniu ryżu, odstaw go do przestudzenia.

Paluszki krabowe surimi są gotowe do jedzenia bez dodatkowej obróbki termicznej. Jeśli kupujesz paluszki mrożone, najpierw je rozmroź. Następnie pokrój paluszki na mniejsze kawałki.

Obierz ogórki i pokrój je w kostkę. Jeśli ogórki są wodniste, usuń nasiona. Posiekaj cebulę czerwoną.

Odsącz kukurydzę z puszki. Wymieszaj razem przestudzony ryż, pokrojone paluszki krabowe, odsączoną kukurydzę, pokrojone ogórki, posiekaną cebulę oraz dodaj majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i ulubione zioła.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Sprawdź jej smak i dostosuj ilość soli i pieprzu, jeśli jest to konieczne.

Futomaki z paluszkiem krabowym możesz podać od razu, ale jeszcze lepiej smakują po kilkugodzinnym wstawieniu do lodówki, co pozwoli składnikom dobrze się połączyć.

S:

Czy paluszki surimi się gotuje?

Paluszki surimi, czyli paluszki krabowe, są gotowe do jedzenia bez dodatkowej obróbki termicznej. Nie ma potrzeby ich gotowania. Wystarczy jedynie zdjąć folię z każdego paluszka i pokroić je na mniejsze kawałki.

Jakie zioła mogę dodać do futomaki z paluszkiem krabowym?

Do futomaki z paluszkiem krabowym możesz dodać ulubione zioła, takie jak kolendra, natka pietruszki, koperek czy szczypiorek. Możesz je posiekać i dodać do sałatki podczas mieszania składników.

Czy mogę użyć innego rodzaju ryżu?

W przepisie podano ryż basmati lub jaśminowy, ale możesz również użyć innego rodzaju ryżu, który preferujesz. Ważne jest jednak, aby ugotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podsumowanie:

Futomaki z paluszkiem krabowym to pyszna i prosta sałatka, która z pewnością przypadnie Ci do gustu. Składniki są łatwo dostępne, a całość przygotowuje się w kilka minut. Możesz podać tę sałatkę od razu, ale jeszcze lepiej smakuje po kilkugodzinnym wstawieniu do lodówki. Futomaki z paluszkiem krabowym to świetna propozycja na kolację, lunch do pracy czy na przyjęcie. Smacznego!

Jeśli chcesz poznać inne artykuły podobne do Futomaki z paluszkiem krabowym - pyszna propozycja na sałatkę, możesz odwiedzić kategorię %%kategoria%%.

Go up