Na półkach sklepowych z orientalną żywnością dostępny jest imbir marynowany – różowy lub biały, który jest świetnym dodatkiem, na przykład do sushi. Polecam marynowany imbir domowej produkcji. Zwłaszcza, że świeży korzeń imbiru jest łatwo dostępny. Dzięki temu możesz korzystać z jego cudownych właściwości, a jest ich naprawdę sporo.
Imbir w kuchni
Marynowany imbir jest nieodłącznym elementem sushi. Pełni funkcję „oczyszczania” kubków smakowych. Stanowi przerywnik między różnymi rodzajami sushi. Spróbowanie marynowanego imbiru powoduje, że smaki się nie mieszają i możesz w pełni delektować się każdym kolejnym kawałkiem japońskiego specjału. Natomiast świeży imbir nadaje potrawom bardziej wyrazisty, ostry, a nawet egzotyczny smak. Często stosuje się go jako dodatek do mięs, zup, ryb i owoców morza.
Przepis na kiszony imbir do sushi
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Składniki:
- 200 g świeżego imbiru
- 1 szklanka octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- opcjonalnie: sok z buraków lub plasterek buraka (jeśli chcesz uzyskać różowy imbir)
Kroki do przygotowania:
- Korzeń imbiru dokładnie obierz i pokrój w cienkie plastry.
- W rondelku zagotuj ocet ryżowy, cukier i sól.
- Dodaj plastry imbiru do gotującego się roztworu i gotuj przez około 2 minuty.
- Zdejmij rondel z ognia i pozostaw imbir w roztworze przez około 10 minut.
- Jeśli chcesz uzyskać różowy imbir, dodaj sok z buraków lub plasterek buraka do roztworu. Odstaw na kilka godzin lub na całą noc.
- Imbir jest gotowy do użycia jako dodatek do sushi.
Możesz przechowywać kiszony imbir w lodówce przez kilka tygodni, zamknięty w szczelnym pojemniku.
S
Jak długo można przechowywać kiszony imbir?
Kiszony imbir można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, zamknięty w szczelnym pojemniku.
Jakie są korzyści zdrowotne związane z jedzeniem kiszonego imbiru?
Kiszone imbir ma wiele korzyści zdrowotnych. Może pomóc w wzmocnieniu odporności, ma właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne, ułatwia trawienie, leczy migreny, zwiększa koncentrację, polepsza krążenie krwi i działa pobudzająco.
Czy można użyć innych rodzajów octu do marynowania imbiru?
Tak, można użyć różnych rodzajów octu do marynowania imbiru, ale ocet ryżowy jest najczęściej stosowany w kuchni japońskiej do tego celu, ponieważ ma delikatny smak, który nie dominuje nad innymi składnikami sushi.
Podsumowanie
Kiszony imbir jest niezwykle popularnym dodatkiem do sushi. Możesz łatwo przygotować go w domu, korzystając ze świeżego imbiru i kilku prostych składników. Kiszony imbir nie tylko dodaje wyrazistości i ostry smak do potraw, ale ma także wiele korzyści zdrowotnych. Możesz go przechowywać w lodówce i używać jako dodatek do różnych dań. Wypróbuj ten przepis na kiszony imbir i dodaj jeszcze więcej smaku do swojego sushi!
Jeśli chcesz poznać inne artykuły podobne do Przepis na kiszony imbir do sushi - prosty i smaczny, możesz odwiedzić kategorię %%kategoria%%.